Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λίγα χιλιόμετρα δυτικά του Διακοπτού βρίσκεται το γνωστό τουριστικό θέρετρο Ελαιώνας (Τρυπιά) που συγκεντρώνει πλήθος τουριστών και διαθέτει όλη την υποδομή για ευχάριστη διαμονή και εξυπηρέτηση. Γύρω οικισμοί είναι η Τερψιθέα και το Μετόχι (το οποίο ανήκε στη μονή Μεγάλου Σπηλαίου).

Ο οικισμός Τρυπιά ως παλαιότερος οικισμός απογράφεται από το 1835 με 4 κατοίκους μόνο. Από το 1848 όμως μαζί με το Μετόχι του Μεγάλου Σπηλαίου απογράφονται κανονικά, με μεγάλες αυξομειώσεις όμως του πληθυσμού λόγω των συχνών μετακινήσεων των κατοίκων. Το Μετόχι απογράφεται αυτόνομα πλέον από το 1961 και ο οικισμός Τερψιθέα, σύμφωνα με μαρτυρίες, δημιουργήθηκε τη δεκατία του '60.

Η παλαιότερη θέση του οικισμού Τρυπιά ήταν ψηλότερα, στο σημείο όπου βρισκόταν η Αρχαία πόλη Βούρα. Όσον αφορά την ονομασία του οικισμού Τρυπιά, μια εκδοχή είναι πως προέρχεται από τη μυθολογική αναφορά στη Σπηλιά του Ηρακλή (τρύπα-τρυπιά). Μάλιστα ο Παυσανίας αναφέρει για το σπήλαιο αυτό ότι κατεβαίνοντας από τη Βούρα (αρχαία πόλη) προς τη θάλασσα συναντά κανείς το ποτάμι του Βουραϊκού και βλέπει μέσα σε σπηλιά το άγαλμα του Ηρακλή. Αυτή η αναφορά αποτελεί και τη πιο αξιόπιστη μαρτυρία για την ακριβή θέση όπου βρισκόταν το σπήλαιο που είχε αφιερωθεί στη λατρεία του μεγαλύτερου ημίθεου της αρχαιότητας. Μια άλλη εκδοχή είναι πως επειδή τα σπίτια της περιοχής ήταν πολυ χαμηλά τα οποία αποκαλούσαν "τρύπες", ήταν και η αιτία να ονομαστεί ο οικισμός έτσι. 

Η σημερινή πλέον ονομασία του οικισμού, Ελαιώνας, βασίζεται στη μορφολογία και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.